Bröderna Johanssons Jazz på svenska

Av Kary Persson
september 22, 2023

Jazzporten gästade en något annorlunda spelning den 21 september. I foajén till Palladium i Malmö trängdes skjort- och kavajklädda män och uppklädda kvinnor med lite mer långhåriga killar iklädda T-shirts med tryck av Rush, Buzzcocks och Sweden Rock. Det var dags för de hårdrockande Bröderna Jens och Anders Johansson att tolka pappa Jan Johanssons verk.

Att Jens behärskade sitt instrument, pianot, rådde det ingen tvekan om. Lite mer trevande var Anders på kontrabasen. Han är dock förlåten.
– Jag är ju trummis och inte bassist, sade han och lät basen snurra ett par varv till publikens förtjusning.

Och visst kunde de sin pappas låtar. Det lät precis lika svenskt på torsdagen som det gjorde 1964 när albumet Jazz på Svenska släpptes. Det är utan konkurrens det mest sålda svenska jazzalbumet genom tiderna.

De vackra och vemodiga låtarna blandades med humoristiska anekdoter såväl från ungdomstiden då de plankade in på just Palladium till när en av deras bandmedlemmar fick en stör, en fisk alltså, i huvudet mitt under ett gitarrsolo i samband med en spelning i Ryssland.

Musiken som spelades på Palladium påminde mycket om det som deras pappa spelat. Det blev Jazz på svenska. Och precis som då så var det även nu mer fråga om visor och folkmusik än renodlad jazz. Men Jens improvisationer i många av låtarna var klart jazziga och ibland lite bluesiga och rent av rockiga.

Spelningen med Bröderna Johansson kommer att finnas i minnet i alla tider. Grattis till alla er som har ett gig att se fram emot.

Jag kan inte låta bli att dela ett härligt porträtt av Jan Johansson. Det är en dokumentär från 2021 av Irma Norrman och som sändes på Sveriges Radios P2. I programmet medverkar kompositören och kontrabasisten Georg Riedel som spelade med Jan Johansson på Jazz på svenska, Erik Kjellberg, professor i musikvetenskap, och kompositören och pianisten Elise Einarsdotter.

Året är 1962. Georg Riedel är 28 år och spelar kontrabas med olika jazzmusiker. Ofta spelar han ihop med Jan Johansson som vid den här tiden redan är en relativt välkänd pianist. En dag frågar Jan om Georg vill vara med på ett nytt samarbete, en skivinspelning.

De ses i Europafilms studio i Sundbyberg utanför Stockholm. På golvet står en flygel, men inga andra instrument eller musiker syns till. Jan Johansson förklarar att piano och bas är allt. De ska spela svenska folkmelodier i jazztappning.

Hur blev skivan en succé? Och vad är hemligheten bakom melodierna? Hör berättelsen om hur albumet ”Jazz på svenska” kom till.

https://sverigesradio.se/embed/episode/1693176

Jens Johansson
Anders Johansson