Bergcrantz planerar för nionde skivan

Av Kary Persson
augusti 24, 2023

1985 släppte Anders Bergcrantz sin debutskiva Opinions. Efter den har han släppt ytterligare sju fullängdare. Men till kommande vår är det åter dags att gå in i studion för trumpetisten.
– Det är tre år sedan jag släppte min senaste skiva – en dubbel-LP som heter Elevate. Men nu börjar det bli dags. Folk säger det, säger Bergcrantz och skrattar.
– Jag skulle kunna tänka mig att gå in i studion till våren nästa år. I så fall blir det skivsläpp hösten eller våren 2025.

Anledningarna till att det inte blivit någon skiva på tre år är flera.
– För mig är det ultimata att ge ut en platta vartannat år men det har jag inte följt. Jag är kanske lite eftertänksam och samtidigt lite lat. Sedan finns det ju en ekonomisk aspekt. Dessutom vill jag ge ut en platta när jag har något att säga. Och nu börjar det bli dags.

Det blir alltså hans nionde platta under eget namn.
– Det är inte överdrivet många i förhållande till min ålder. Jag har varit väldigt sparsam. Men mina plattor har i gengäld gått väldigt bra, såväl i recensioner som hos publik och kollegor.

Material till en ny skiva saknas inte.
– Jag har en miljon grejer på gång men jag vill inte bara sticka in i en studio och spela in en massa låtar. Jag vill samla ihop allt till ett koncept, en idé. Någon form av röd tråd.

För Anders Bergcrantz är det dock inte alldeles enkelt att gå in i studion. I alla fall inte till en början.
– Att äntra en studio är för min högst personliga del förknippat med en vansinnig ångestkänsla. Men när det börjar flyta på, vilket det alltid gör, då är de det bästa jag vet. Därför känns det speciellt varje gång.

Till hösten blir det spelande på scener istället för i studion.
– Det är inte så många gig i höst men jag har ett antal väldigt bra spelningar. Det ser helt ok ut, säger han. Han tackar dock nej till en hel del.
– Jag ställer, precis som alla andra, upp på flera ideella gig men jag vill ha kul när jag spelar. Därför säger jag inte ja till precis allt.

Jazzporten har lyssnat genom Anders Bergcrantz skivor. Det är på ren svenska jäkligt bra jazz. Och att den nya skivan inte kommer att bli sämre råder det inte någon tvekan om. Han kan sin sak, den där Anders Bergcrantz.
– När jag ger ut en platta så ska den vara ett dokument för det jag gör just då – något som jag kan tycka är bra när jag en dag ligger på min dödsbädd.