Bergcrantz och Ginsburg till Landskrona

Av Kary Persson
augusti 9, 2023

Det är inte utan en viss stolthet som jag konstaterar att Landskrona lockar till sig jazzartister av hög klass. På fredag den 11 augusti kommer inga mindre är Iris Bergcrantz och Amanda Ginsburg till stan och kommer att uppträda intill stadens ikoniska konsthall som byggdes 1963 och ritades av Sten Samuelson och Fritz Jaeneckei.

Iris Bergcrantz, som spelade på stadens jazzcafé tidigare i våras, har med sig Calle Brickman på piano, Anders Fjeldsted på bas och Andreas Fryland på trummor.
– Vi kommer spela låtar från skivan ”Trasighet och Fransar”, men ska även försöka få klart lite nytt material, så kanske blir det uruppförande på nya låtar, säger hon till Jazzporten inför spelningen som börjar klockan 19.00.

Efter Iris är det dags för Amanda Ginsburg. Det är första gången hon spelar i Landskrona och hon lovar att det blir fart och fläkt.
– Publiken kan se fram emot en personlig konsert med min musik ackompanjerad av ett hejdlöst svängigt band. Det är en slags jazz på svenska med tydliga melodier och berättande texter som många säger att de känner igen sig i, säger hon och berättar om vilka som kommer att svänga med henne på scenen.
– Det är en sagolik trio med min favoritpianist i spetsen: Filip Ekestubbe. Kvällen till ära har vi med oss två av Danmarks finaste jazzmusiker. Snorre Kirk på trummor och Anders Fjeldsted på kontrabas, som alltså kör dubbelt pass denna fredag i jazzens tecken.

För er som tar tåget till Landskrona så tar ni trådbussen (3:an) till Rådhustorget och därifrån är det bara fem minuters promenad till Slottsparken, i vilken spelningarna äger rum.
Kör ni bil så lär det finnas parkering på Kasernplan, ett par minuters promenad från spelningen.

OBS! Spelningen är gratis.

Välkomna till Landskrona!

Nästa vecka kommer det intervjuer med såväl Iris som Amanda här på Jazzporten.

Foto på Iris Bergcrantz och Amanda Ginsburg ovan: Nadja Hallström och Fabian Rosenberg.

Den 8 mars uppträdde Iris Bergcrantz med samma musiker på Jazzcaféet i Landskrona teater.
Scenen som de båda jazzstjärnorna uppträder på ligger intill Landskrona Konsthall i centrala staden.