Adi Shakti – Ett mästerverk av en spännande röst

Av Kary Persson
april 20, 2024

Jag älskar musik i allmänhet och jazz i synnerhet. Anledningen till att jazzen ligger mig extra varm om hjärtat är bredden. Det finns fantastiskt mycket bra jazz framfört av otaliga artister. Men ibland händer det att det kommer någon som, i mitt personliga tycke, har det lilla extra. Den jag presenterar här har dock inte det lilla extra. Hon har det stora extra. Ni som hört henne innan vet vad jag pratar om. Övriga gratulerar jag. Välkommen att ta del av Vidya. Hennes platta Adi Shakti släpps den 17 maj. Köp den!

Jag satt i telefon med henne en lång stund och berättade om att hon föddes i Indien och adopterades av sina svenska föräldrar endast tre månader ung, hur hon letade upp sin biologiska mamma i vuxen ålder och hur mamman gick bort efter bara ett och ett halvt år, hur hennes adoptivmamma i Gävle gick bort kort efter och innan allt detta genomgick hon en mycket tuff graviditet.
– Alla människor drabbas av svåra trauman under sitt liv. Alla dessa kom under en period på tio år. Men i grunden är livet underbart. Jag har den oerhörda lyckan att ha ett barn som jag älskar. Och det är allt detta tillsammans som blir till musik, säger hon.

Foto: Tommy Jonzon

Jag ska genast erkänna att jag inte hört hennes första två skivor innan jag fick Adi Shakti i brevlådan. Jag lade CD:n i anläggningen, tryckte på play och började fixa med något annat. Sakta reagerade jag  på vad jag hörde och snabbt bestämde jag mig för att lyssna på skivan istället för att ”bara” höra på den. Hörlurarna åkte på och play-knappen tycktes in igen. Och redan någon minut in på den första låten – The Ship – fastnade jag. Drömlika gitarrer av Rob Luft i kombination av Vidyas flinka fingrar på hennes Rhodes piano förtrollade mig. Jag kom på mig själv med att tänka på The Doors klassiker Riders on the storm. Och hennes röst. Hon har ett mycket speciellt sätt att sjunga och en röst som påminner starkt om Nina Simone.
– Grunden till The Ship kom när jag fått reda på att min biologiska mamma gått bort. Jag satt i bilen med min sambo och vi skulle köra till min mamma i Gävle för att samla tankarna och få ett miljöombyte. Jag kände då att jag var tvungen att spela lite och medan min sambo satt i bilen och väntade så satte jag mig vid ett piano och så bara kom låten till mig. Det är lite så jag fungerar, säger Vidya och nämner även låten My Little Sprout.
– Jag hade en mycket tuff graviditet och förlossning. Den låten kommer från detta och därför tillägnar jag den till alla mammor.

Jon Fält, Magnus Bergström, Vidya och Rob Luft.
Foto: Magnus Bergström

Ni förstår var det är på väg va? Och den ena låten efter den andra överraskar. Här finns popiga toner, afrikanska och jazziga. Framför allt ett stycke i låten Wohoo. Där svänger det till rejält. Men att placera Vidya och denna skiva i ett fack mellan fyra väggar låter sig icke göras. Det här är mer än bara jazz. Det här är musik. Bra jäkla musik.

Hennes första skiva Peace Play, släpptes redan 2011.
– Det var en skiva med all musik jag hade inom mig då, säger Vidya.
– Jag blev gravid samma år och så föddes min son 2012. Det var tufft och sedan kom ju småbarnsåren.
Skiva nummer två – The Papillon, som först släpptes 2022 och sedan i en ny utgåva med ett par extralåtar 2023, nominerades till Manifest priset i kategorin Årets jazz. Musiken på skivan fick sitt uruppförande tillsammans med jazzlegenden och kontrabasisten Georg Riedel, pianisten Johan Graden och trummisen Jon Fält.

Och nu släpps alltså hennes tredje platta.
– Man kan säga att de tre skivorna jag släppt är en trilogi. Vi får se om nästa platta blir en fortsättning på de tre eller om det blir något helt nytt, säger Vidya och skrattar.
– Jag har haft en väldigt speciell bok länge, länge. Den är så speciell så jag har den i en låda för sig. Och i den står en dikt av Rumi som ligger till grund för Adi Shakti ”Out beyond ideas of right doing and wrong doing there is a field, I’ll meet you there. When the soul lies down on that grass the world is too full to talk about”.

Adi Shakti betyder ”primal kraft” och är ett hinduiskt mantra syftande på den gudomliga ursprungs kraft vi alla har inom oss, vars källa vi kan sammanfoga oss med när vi skapar våra liv. Adi Shakti är den allsomfattande livgivande energin och hör ihop med Vidyas tankar och känslor kring Rumi dikten – Att det finns en plats bortom allt vi känner till, där en ny värld är tillgänglig för oss.

Foto: Selfie

Förutom Vidyas sång och spel på sin Rhodes så följer här en presentation av övriga musiker på skivan. (Från pressutskick)

Rob Luft
Rob är en hyllad och flerfaldigt prisad 30-årig gitarrist från London, vars virtuositet har jämförts med John McLaughlin, Al Di Meola & Paco De Lucia. Han var bland annat mottagare av Kenny Wheeler priset 2016. Rob kan höras på Edition Records och ECM – nu senast där med John Surman. Han turnerar världen över med olika band bland annat med Elina Duni.
Vidya och Rob fann varandra efter att de spelat live tillsammans i Stockholm. De bestämde sig för att komponera ihop och låtarna The field och Desert blues på Adi Shakti, har Vidya och Rob skrivit tillsammans.

Magnus Bergström
Magnus kommer från Sundsvall och bor numera i Göteborg. Han spelar och turnerar med ett flertal band, däri bland Christian Jormin trio och Mikael Godé,
Vidya och Magnus träffades redan på musikhögskolan i Göteborg 2002 och musicerade. Hans spel är för Vidya som en stor varm kram med djupa finesser i sitt omfamnande. Magnus är en högt uppskattad och eftertraktad svensk jazzmusiker.

Jon Fält
Jon Fält växte upp i Sandviken och bor numera I Gävle. Han är i det närmaste en jazzgigant, högt aktad och väl prisad för sitt trumspel. Jon har b la mottagit två Svenska ”Jazzkatter”, ”Jazzkannan” och Alice Babs stipendium. Han turnerar internationellt med bland annat Bobo Stenson Trio och Ellen Andrea Wang (NO).
Vidya och Jon möttes när de studerade samtidigt på Skurups Folkhögskola. Vidya blev hänförd av den elektriska energi, som för hennes ögon osade synligt ur Jon likt en dimma, när han spelade. De två har spelat Vidyas musik tillsammans sedan 2016.

Inspelad av Jon Fält i Saltboden Studio – Gävle, Oktober 2023. Mixad av Åke Linton,
Mastrad av Claes Persson, Skivbolag Prophone Records /Naxos

Skivan släpps alltså den 17 maj. Den 6 juni är det dags för releasekonsert på Fasching i Stockholm och två dagar senare spelar hon på hemmaplan – i Gävle.

Foto: Markus Ahlberg