Adam Forkelid imponerar

Av Kary Persson
april 10, 2024

2021 släppte Adam Forkelid plattan 1st Movement och den hyllades som ett av årets bästa skivsläpp inom jazzen. Den 3 maj i år kommer Turning Point och den kommer utan minsta tvekan att röna samma hyllningar. Jazzporten har lyssnat på skivans åtta låtar och ger den toppbetyg.

Det som jag njuter av mest är kombinationen av Adams känsliga och flinka fingrar på pianotangenterna i kombination med den fantastiske och mångsidige gitarristen Carl Mörner Ringströms fenomenala teknik och känsla. Och bakom dessa frontfigurer binder Niklas Fernqvists bas tråden bak till Daniel Fredrikssons trumspel och njutningen är total.

Första låten, det vill säga titellåten Turning Point, är i mitt tycke skivans absoluta höjdpunkt. Det är en riktig jazzdänga som nästan övergår i fusion, med gitarrsolo och allt.
Därefter blir tempot i låtarna lugnare – mer stämningsfullt. Det är så nordiskt och svenskt så att man utan tvekan hade satt kartnålen på Sverige även om man inte vetat vem som spelade.

Det här är en svensk jazzplatta av rang. Enligt ett pressmeddelande är skivan komponerad under en månad och inspelad på en dag. Men det är definitivt inget hastverk. Tvärtom. Det hörs att det här är på riktigt. Faktum är att jag kommer på mig själv med att tänka att jag måste leta upp var och när han spelar med sitt band i Skåne eller Köpenhamn nästa gång. Men jag lär få vänta.

Bandets releaseturné drog igång på Uppsala Jazzclub den 3 april och härnäst väntar Makeriet i Örebro den 14 maj, Fasching i Stockholm den 15 maj, Unity i Göteborg den 18 maj innan den avslutas på Jazz Baltica, Timmendorfer Strand norr om Lübeck i Tyskland den 30 juni.

Jag får dock njuta av Adam Forkelids pianospel den 25 april då han lirar med Svante Söderqvist Trio i Helsingborg.

Skivan? Den släpps som sagt den 3 maj. Boka den redan nu där du brukar köpa dina skivor.

Skivan ges ut av Prophone/Naxos

Adam Forkelid