Ystad Sweden Jazzfestival börjar på onsdag den 2 augusti och pågår till och med lördagen den 5 augusti. Här finns en hel del godbitar. Jazzporten har fått några tips av Jan Lundgren som är konstnärlig ledare för festivalen och har så varit sedan starten för 13 år sedan.
– Thomas Lantz och jag grundade festivalen 2010. Vi bestämde oss för att satsa på en internationell festival med många utländska besök. År 2012 exploderade festivalen eftersom vi fick hit Quincy Jones. I år blir det ofattbart nog vår 14:e festival, säger Janne Lundgren och beskriver hur allt fungerar.
– Organisatoriskt är det en ideell förening som driver festivalen bestående av en inre kärna på knappt 15 personer. Denna inre grupp arbetar i princip året runt med festivalen. En mycket stor skara volontärer, cirka 100 personer, hjälper sedan till under själva festivaldagarna.
Vi ber honom lyfta fram tre favoriter samt tre band som kanske inte är de mest kända men som Lundgren vill slå ett extra slag för.
– De tre hetaste gigen är Bill Charlap, Marcin Wasilewski och Jan Garbarek. Och tre som kanske inte tillhör de största men som är mycket spännande är Elaria Orchestra samt Pelle ”Trazan” Jonasson.
Naturligtvis kommer Jan Lundgren själv att uppträda.
– Jag gör två gig varje år, säger han.
Dessa är i år Jazzpoetry tillsammans med basisten Hans Backenroth på fredag samt en fantastisk konsert med den amerikanska sångerskan Deborah Brown. Förutom Jan Lundgren så backas Deborah Brown upp av Mattias Svensson på bas och Zoltán Csörsz på trummor.
Jan Lundgren berättar om vad som är unikt med Ystad Jazzfestival.
– Det är intimiteten som publiken upplever. Man är så nära artisterna. Även stämningen och vänligheten som volontärerna sprider runt sig är fantastisk.
Och visst är det en härlig festival och själva staden i sig är, på många platser, som ett vykort. Och med scener som Ystad Teater, Klosterkyrkan, Saluhallen eller varför inte på Hos Mortens cafés innergård där man gratis kan få höra framtidens svenska jazzmusiker från torsdag till lördag, så är det ingen överdrift att säga att mysighetsfaktorn är i topp.
Frågan är då varför det inte finns fler dylika festivaler i Sverige. I vårt broderland Danmark så är det betydligt vanligare med jazzfestivaler. Och i ett land som Frankrike så har nästan varje by med självaktning sin egen lilla festival.
– Bra fråga. I speciellt Frankrike finns det helt andra nivåer på ekonomiskt stöd från stat, region och kommun till kulturen och då även till jazzfestivaler. Detta spelar naturligtvis en mycket stor roll, säger Jan Lundgren och funderar vidare.
– Få vågar satsa stort i Sverige om det inte är superkommersiellt. När det gäller Danmark så är väl deras ekonomi betydligt starkare än Sveriges så där finns kanske förklaringen. Intresset för jazz finns i Sverige men kunskapen om jazzen riskerar att minska. I Frankrike och Danmark finns generellt mer utrymme att satsa på kulturämnen i skolorna och därmed inkluderas naturligtvis även jazzen. I Sverige är inte detta prioriterat är jag rädd.
Detta är dock något som krafterna i Ystad vill försöka ändra på. Och det kanske är läge för andra kommuner att göra ett studiebesök. Vem vet vad som kan komma ut ur detta.
Beträffande Ystad Jazzfestival så genomförs den i samarbete med Musik i Syd.
Personligen siktar jag på att ta mig till Ystad på fredag.
Ystad Jazzfestival har en mycket bra och informativ sida. Klicka här för att ta dig dit.