När brevbäraren kommer med räkningar så kan man hålla sig för skratt. Men ibland överraskar han positivt – som för ett tag sedan då två LP-skivor kom med posten. Det är alltid lika kul. Och när det är så bra som det var denna gång så är det lite av julafton.
Det sägs att ett gott skratt förlänger livet. Stämmer det så har jag ökat min livslängd en hel del efter ett gott snack med Håkan Trygger, kontrabasist i bandet Coco Chatru Quartet. Det var han som hade den oerhört goda smaken att skicka de två vinylskivorna. Men det var mer än så. En av skivorna innehöll även ett spel. Men mer om det längre fram.

Håkan berättar om hur bandet kom till.
– Det är ett drömprojekt. Vi har känt varandra väldigt länge och spelat med varandra i olika sammanhang men inte som grupp. Inte förrän 2023 då vi bildade bandet. Sedan släppte vi första skivan 2024 och nu har vår andra platta släppts, säger bassisten.
I en tid då jazz ofta förknippas med tradition eller experiment, träder Coco Chatru Quartet fram som något helt annat: ett band som förenar berättande, mytologi och musikalisk lekfullhet. Med rötterna i Stockholm och hjärtat i en påhittad legend, har kvartetten skapat ett eget universum där varje ton bär på en historia. Coco Chatru Quartet är kort och gott en mytisk, mystisk och mysig jazzresa – ett band med karaktär
Deras debutalbum Future (2024) är en hyllning till den mytiska figuren Coco Chatru, vars silhuett pryder omslaget målat av serietecknaren John Andersson. Musiken rör sig mellan det drömska och det konkreta, med låttitlar som Ner i Djupet och På Flykt Genom Djungeln.
Uppföljaren Limbokolia (2025) tar konceptet ännu längre. Albumet är inte bara musik – det är ett spelbart äventyr. Ett brädspel med regler som bara fungerar när musiken spelas live, vilket gör varje konsert till en unik upplevelse.
– Vårt mål var att skapa en fysisk produkt. En vinyl är speciell jämfört med en CD-skiva, säger Håkan Trygger och berättar om Limbokolia.
– Vi gjorde låtarna och skrev musiken och när vi jobbade med titlar och teman så kom någon på att vi skulle ha ett spel med. Och då utformade vi historien och testade fram spelet. Och det är ju det som är häftigt. Att man får något mer än en skiva. Att man kan dra ut ett brädspel, säger bassisten och skrattar hjärtligt.

Frågan är då när man ska spela spelet.
– Dels är tanken att man kan sätta på skivan och spela samtidigt. Men det funkar även live. Vi tryckte faktiskt upp några extra spelplaner till vår releasespelning på skivbutiken Djungel och Jazz på Söder i Stockholm. Då satt vissa och spelade under konserten. Där var både barn och vuxna, säger Håkan och skrattar igen.
– Vi gjorde även en t-shirt med skivomslaget på framsidan och spelet på ryggen. Så man kan bre ut tröjan på badstranden och spela.

Live med berättarkraft
Coco Chatru Quartet har spelat på scener som Glenn Miller Café i Stockholm. Deras konserter är lika mycket performance som jazz, där varje låt är ett kapitel i en större berättelse. Coco Chatru Quartet är mer än ett jazzband – de är berättare, äventyrare och visionärer. I en värld där musik ofta konsumeras snabbt och ytligt, erbjuder de något djupare: en chans att stanna upp, lyssna och försvinna in i en annan verklighet.
Musikerna bakom Coco Chatru Quartet
Coco Chatru Quartet är inte bara ett jazzband – det är en sammanslutning av fyra starka musikaliska personligheter som tillsammans skapar ett mytiskt och lekfullt ljudlandskap. Här är ett närmare porträtt av varje medlem:
Linus Kåse – Altsaxofonist och ljudvisionär
Linus är bandets melodiska berättare. Hans spelstil är flödande och känsloladdad, med en ton som ofta beskrivs som både varm och nyfiken. Han har en bakgrund inom ljudteknik och står bakom inspelning, mix och mastering av albumet Future. Linus är också kompositör till flera av kvartettens låtar, däribland Plötsligt Händer Det och Tillbaka Till Hytten.
Charlie Malmberg – Barytonsaxofonist med djup
Charlie ger Coco Chatru Quartet sin tyngd. Hans barytonsax skapar en klangbotten som balanserar Linus altsax, och tillsammans bildar de ett samtal mellan höjd och djup. Charlie har en bakgrund inom både klassisk och experimentell jazz, vilket märks i hans uttryck – alltid med en känsla för struktur och överraskning.
Håkan Trygger – Kontrabasist och konceptbyggare
Håkan är bandets kreativa arkitekt. Förutom att spela kontrabas har han designat omslaget till Future, inspirerat av 1950-talets modernism och den mytiska figuren Coco Chatru. Han driver även Trygger Music, bandets skivbolag, och är aktiv som redaktör och förläggare inom kulturvärlden. Håkans kompositioner – som Ner i Djupet och På Flykt Genom Djungeln – är ofta berättande och rytmiskt drivna.
Daniel Kåse – Trummis med dramaturgisk känsla
Daniel är bandets rytmiska motor. Hans trumspel är dynamiskt och ofta uppbyggt som en berättelse i sig. Han har skrivit låtar som Daggdroppe och Flapjack, där rytmen leder lyssnaren genom olika stämningar. Daniel är också en av bandets huvudkompositörer och bidrar till den dramaturgiska strukturen i både album och liveframträdanden.

Tillsammans bildar dessa fyra musiker ett kollektiv där varje medlem bidrar med sin egen röst, både bokstavligt och konstnärligt. Coco Chatru Quartet är ett exempel på hur jazz kan vara både traditionell och nyskapande – och hur musiker kan bli berättare i ett större mytologiskt sammanhang.
Personligen har jag inte sett bandet live – ännu. Men jag lovar att det blir av.
– Vi håller på att boka spelningar just nu men än så länge är det mest i stockholmstrakten. Men jag ser verkligen fram emot att spela i Skåne.
Först ska de dock spela in bandets tredje platta.
– Planen är att ge ut en julskiva i år. Vi går in i studion i början av augusti.
Och vem är då Coco Chatru?
Hon beskrivs som en legendarisk äventyrare från Mälarhöjden, men det är oklart om hon någonsin har funnits i verkligheten – kanske är hon en dröm, kanske en symbol.
Avslutningsvis. Att köpa dessa skivor på vinyl ger så himla mycket mer än att lyssna på någon streamingtjänst. Jag har bara en sak att säga KÖP BÅDA!
Fotot i toppen är taget av Conny Fridh då bandet spelade på Glenn Miller Café