Makross har släppt en guldplatta

Av Kary Persson
april 13, 2025

Den 6 mars var det skivsläppskonsert på Victoriateatern i Malmö. På scenen stod Makross som släppte sin femte platta – Absolut Makross, och det är en guldskiva i dubbel bemärkelse. Den är fantastiskt bra och dessutom är den i guld. Tjaaa… inte äkta förstås men guldfärgad är den.

Sedan bandet bildades i Malmö 2011 har de varit ett av Sveriges mest spännande jazzkollektiv. Med en ovanlig sättning – helt utan ackordinstrument – bjuder kvartetten på ett musikaliskt möte där spontanitet, lyhördhet och rå kreativitet står i centrum.

Makross föddes ur en vilja att göra musik på lika villkor – där varje medlem får ta plats och bidra med sin röst. Resultatet? En egenartad, svängig och oförutsägbar jazz som rör sig fritt men med tydliga rötter i den amerikanska 50- och 60-talsjazzen. Tänk Coltrane möter nutid, fast på skånska.

Alla i bandet skriver musik, och det är just mixen av personligheter som ger Makross sitt unika sound. Det är lekfullt, kommunikativt och fullt av nerv – jazz när den är som mest levande.

Makross:

  • Jens Persson – altsaxofon
  • Rasmus Nyvall – tenorsaxofon & basklarinett
  • Andreas Henningsson – kontrabas
  • Kristoffer Rostedt – trummor
Makross.
Foto: Pressbild

Makross har sedan debuten ”Det är inte så lätt” (2012, Havtorn Records) turnerat runt Europa och samarbetat med några av Nordens främsta jazzprofiler, som Fabian Kallerdahl, Lisbeth Diers, Elin Forkelid, Maggi Olin och Daniel Fredriksson.

Och i mars i år släpptes det efterlängtade femte albumet Absolut Makross – ett bevis på att bandets uttryck fortsätter att utvecklas, fördjupas och överraska. På den guldfärgade LP-skivan, tryckt i 200 exemplar, har bandet återgått till sitt ackordslösa ursprung.
– Vi kommer aldrig få en guldskiva så vi trycker en själva. Det är ganska gött att kunna sälja guld med bara 200 plattor, säger Kristoffer Rostedt.

Namnet Absolut Makross är inspirerat av samlingsskivorna Absolut Music Makross men guldskivan innehåller inga gamla hits utan det är helt nykomponerad musik av bandmedlemmarna. På tidigare skivor har pianisterna Fabian Kallerdahl och Maggi Olin involverats, men på Absolut Makross fokuserar kvartetten på sitt ursprung: två saxofoner, trummor och kontrabas.
– Det har varit kul att jobba på det ackordslösa igen. Det är det som ska vara kärnan i vår musik. Det lämnar lite mer möjligheter samtidigt som det också är mer naket, säger Andreas Henningsson.

Skivan är inspelad under två dagar i Tambourine Studios i Malmö med producenten Tomas Borgström. Första inspelningsdagen gjordes alla tagningar inför en mestadels levande och hörande publik, ett koncept gruppen prövade första gången 2017 när de spelade in sin tredje skiva.
– Vi tycker att det är gött när det är organiskt och levande som när vi spelar live. Den känslan och nerven ville vi ha på skivan, säger Kristoffer Rostedt.
Andreas Henningsson instämmer.
– Det kan vara lite skit i hörnen, men det är den naturliga känslan och närvaron som är viktigast. Dessutom kommer vi ju sälja guld ändå.

Kristoffer Rostedt berättar att bandet blivit ännu sämre på att repa. Inför senaste skivan hann de med en låt innan kaffepausen. Det här året har de börjat med fika och sedan spelat lite grann. Alla har varit trötta och gnälliga, i synnerhet de två nyblivna föräldrarna.

Även om bandets energi och humör tryter så ser Kristoffer Rostedt fram emot att fortsätta att spela live.
– Makross är definitivt bäst live inför publik. Det kan bli stelt på en studioinspelning och då förlorar man lite av spelglädjen. Jag tycker felspelningar kan övervägas av känslan vi skapar när vi spelar live och det är vår styrka snarare än att alltid spela rätt.

Skivbolaget Havtorn Records hade den goda smaken att skicka ett exemplar av ”guldskivan” och visst har den snurrat åtskilliga varm på vinylspelaren.
Det är en skön och avslappnad jazzplatta där låtarna varierar men svänget finns där hela tiden. Här blir det väldigt tydligt vilken roll den traditionella rytmsektionen med bas och trummor har och vilken roll blåsinstrumenten spelar.

Det är skönt att lyssna på. Det är precis lagom utsvävande i improvisation utan att den röda tråden ändrar färg. Det här är Makross.

Jag ser egentligen bara en nackdel. De sex låtarna är över på 37 minuter. Jag önskar att det var mer. Men då har jag två alternativ. Antingen se dom live på Malmöfestivalen den 12 augusti eller på Dunkers i Helsingborg den 20 november.

Och fram till dess kör jag helt enkelt plattan om och om igen.