Klabbes Bank firar med Ensamheten och turné

Av Kary Persson
september 22, 2024

En av årets mest spännande svenska plattor, i mitt tycke, släpps den 15 november. Det är Klabbes Bank som levererar en vinyl – Ensamheten – till omvärlden.

I år firar Klabbes Bank 20 år på skivdiskarna och detta firande gör man med en ny platta samt en turné under hösten. Det är bandets sjunde fullängdare med åtta personliga musiker som tolkar och improviserar inom ramarna för Klas-Henrik ”Klabbe” Hörngrens kompositioner och arrangemang.

Bandet består av följande eminenta musiker:

  • Thomas Backman – altsax, klarintet och flöjt (varit med sedan 2003)
  • Pontus Hedström – altsax, klarintet och flöjt
  • Kristoffer Alehed – trombon och gitarr
  • Klas-Henrik ”Klabbe” Hörngren – synthesizers
  • Jacob Öhrvall – bas och synthesizer
  • Joel Fabiansson – bas på låt 6 (ny medlem)
  • Martin Öhman – trummor och elektronik
  • Rasmus Persson – synthesizer och effekter

Ensamheten är en skiva som tagit sin tid att få till.
– Det tog tid att göra skivan för att, 2015 gjorde jag en skiva som heter Z, sen testade jag något nytt. Jag försökte få in trummaskiner och sequencers i bandet till den skivan som heter Bnk och som kom 2019. Sen testade jag att gå en väg men det kändes som att jag behövde tänka om lite efter 2019, säger Klabbe.

Förändringen kom efter pandemin.
– Vi brukar göra två turnéer per år. Men så kom pandemin och jag blev tvungen att tänka om på grund av att det gått lite tid och att några medlemmar kommit och andra gått. Vi spelade in ganska många låtar 2022. Men det var som att dom låtarna inte var ”Banken” längre. Och så spelade vi in lite till i somras. Så det har tagit ganska lång tid att göra plattan. Den tidigaste låten är från 2020 och den senaste gjorde jag för ett halvår sedan. Låtarna är inspelade 2022 och i somras.

Undertecknad har fått tillfälle att lyssna på den kommande skivan och jag måste erkänna att jag är såld. Såklart känner jag igen Klabbes Bank, det råder det ingen tvekan om, det här är spännande, vackert, överraskande och roligt.

Ensamheten släpps den 15 november. Ett av årets bästa skivsläpp.

Det börjar i högt tempo med Arpfunk, en spännande låt med, vad som i mina öron låter som ”måsljud”, något jag känner igen från tidigare musik av bandet. Och ljud tycker jag om.

Därefter kommer titelspåret Ensamheten. Det är oerhört vackert, mjukt, nästan meditativt och sedan skruvas tempot upp igen på låten 21 juni. Takt och rytm och excellent spel av Klabbe.

Sedan kommer Bosse med fantastiskt vackert flöjtspel som får mig att tänka på Björn J:son Lindh. Jag älskar också det där i stycket ett par minuter in på låten – det knäppande ljudet och åter igen hör jag fåglar.

Efter låten Oron kommer ett stycke döpt till 175 och här får vi höra blås av högsta kvalitet och jag älskar hur låten byggs upp och stegrar på slutet. Och även på det sjunde spåret, Skogen, fångar mig slutet. En pulshöjande historia med ett mörkt och spännande slut som får mig att tänka på Sagan om Ringen eller något sådant.

Och så avslutningen. Backarna. Här får musikerna verkligen utrymme. Det är nästan som att det är låtar i låten. Ett fantastiskt stycke musik Precis som hela skivan. En fullträff.

Jag ber Klabbe, så kort han kan, beskriva sin musikaliska resa från den första plattan 2004 till idag.
– Akustiskt, elektroniskt, komplicerat elektroniskt, och sedan lite tillbaka till något, säger han efter en stunds eftertanke.

Så du har hittat tillbaka?
– Ja, på något sätt. För mig är musik… jag måste hålla det levande genom att fråga mig saker. Då blir det lite lustigt nu när man är 46 och får känslan av att man gått tillbaka till något enklare. För mig i alla fall. Sedan får folk uppleva det dom upplever.

Och Ensamheten är verkligen en upplevelse. Har du en vinylspelare? KÖP! Har du inte en vinylspelare? Köp skivan och ge i julklapp till hen som har en.

Det finns de som menar att den typen av musik som Klabbes Bank spelar inte är jazz. Det är hur fel som helst och något som även Klabbe själv tycker är fel.
– För mig är det jazz. För mig är jazz mer en metod än vad som låter. Men jag tycker också att det låter jazz. Jazzen är en genre som är så mycket mer än en metod.

Avslutningsvis måste jag fråga om namnet på bandet. Klabbe är ju självklart. Men var kommer banken ifrån. Är bandet din bank där du cachar in?
– Hahahaaaa…. Nej det är det verkligen inte, säger Klabbe och berättar historien om var ”Banken” kommer ifrån.
– En av mina närmsta vänner som var med från början var Joel Westberg. Vi hade spelat in en demo och han skulle lämna ett band till Nefertiti 2002 och han tyckte att det såg så tråkigt ut att det stod Klabbes Band. Därför skrev han Bank istället för Band. Och sedan stod det i programmet och så kom det sketmycket folk, det var fullt och publiken undrade var nästa gig med Klabbes Bank skulle vara så då var det klart.

Skivan släpps på vinyl den 15 november men inte på CD.
– Nej, inte denna gången. Det är ingen som frågar efter CD längre. Eller få. Men jag blev förvånad senast vi turnerade. Då sålde vi en del CD.

En knapp vecka efter skivsläppet kör bandet ut på turné med start på Jazzstudion i Umeå den 21 november. Därefter ser turnéplanen ut så här.
23 november: Plan B, Tranås
26 november: Fasching, Stockholm
27 november: Katalin, Uppsala
28 november: Ingesund, Arvika
29 november: Playhouse, Valand, Göteborg
30 november: Victoriateatern, Malmö

Jag ser med spänning fram emot giget på Victoriateatern i Malmö den 30 november.

Foto i toppen: Pressbild