Årets upplaga av Dresden Dixieland Festival gick av stapeln den 12-19 maj. Jazzportens trogne läsare Benny Jönsson var på plats och delar här med sig av den fantastiska festivalen. Håll till godo!
Sedan starten 1971 har Dresden Dixieland Festival varje år utvecklats till ett av de viktigaste evenemangen för traditionell jazz och lockar jazzfans från hela Europa. Det är idag Europas största tradjazzfestival, med uppskattningsvis 400-500.000 besökare, som erbjuder en mängd olika evenemang som fängslar den stora publiken.
Under en solig vecka, 12-19 maj, var Dresden återigen Europas jazzstad. För 52:a gången imponerade den internationella Dixieland Festivalen. Med hela 38 olika band och över 250 timmars livemusik har den etablerat sig som en av de största och äldsta jazzfestivalerna Europa.
Som en del av Dixielandfestivalen erbjöds det också många gratis utomhuskonserter på torg och i parker men också på uppbyggda scener längs Prager Strasse, gågatan i Dresden. Runt varje scen fanns ett stort utbud av öl, vin och olika varianter av wurst, den i särklass mest populära maträtten under festivalen. Ett välkänt svenskt ansikte på en av konserterna var trombonisten Hans Ingelstam från Helsingborg.
Riverboat Shuffle är en imponerande parad av historiska hjulångare och salongsfartyg från den sachsiska ångfartygsindustrin. En av kvällarna körde de längs Elbe med olika jazzband och glada passagerare. En ”seglats” på ca 3 timmar med härlig Dixielandmusik medan man åt, drack och beundrade det vackra flodlandskapet i solnedgången. Evenemanget avslutades med ett stort fyrverkeri över Elbe.
Festivalens höjdpunkt är Dixielandparaden ”Brass Band Parade” på pingstdagen. Precis som i New Orleans paraderar jazzmusiker genom Dresdens gamla stad och firar med 100.000-tals besökare som står längs gatorna.
Trevligt för oss från Sverige var att finalkvällen på Bühne Frühjahrsmarkt avslutade Second Line Jazzband från Göteborg, som var hela festivalens finalband, med att få den tusenhövdade publiken att entusiastiskt sjunga med i en uppjazzad version av ”Den glade vandraren”.
Text och bild: Benny Jönsson, medlem i Jazz i Landskrona
Stort tack Benny. Fler som har kul berättelser som ni vill dela med er av? Mejla till kary@jazzporten.se.